Crowdfunding in Nederland 2018


In 2018 is in Nederland 329 miljoen euro gecrowdfund

In 2018 is in Nederland 329 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Dat is 48% meer dan in 2017, toen 223 miljoen euro werd opgehaald. In 2018 werden zo’n 8.800 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd.
 
Ondernemingen haalden in 2018 bijna 300 miljoen euro op via crowdfunding, met als gemiddeld succesvol opgehaald bedrag 114.000 euro. Voor creatieve projecten, zoals film, muziek en theater, bedraagt het totaal opgehaalde bedrag 13,1 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project was 13.000 euro. Voor maatschappelijke projecten, zoals een speeltuin of schoolproject, is het totaal opgehaalde bedrag 15,2 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project 3.000 euro. Consumenten die via crowdfunding een persoonlijke lening financierden voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of uitbouw van hun huis, haalden in totaal 3,9 miljoen euro op, met als gemiddeld bedrag 7.000 euro.
 
Ondernemingen en leningen steeds dominanter
Financiering voor ondernemingen maakt een steeds groter deel uit van het met crowdfunding opgehaalde bedrag. In 2018 is maar liefst 90% van het opgehaalde bedrag bestemd voor ondernemingen. De meest populaire vorm van crowdfunding is een lening. Afgelopen jaar was 86% van het opgehaalde bedrag in de vorm van een lening.
 
Duurzame energie en vastgoed
Crowdfunding voor duurzame energie en vastgoed groeiden in 2018 harder dan de rest van de markt en zullen in 2019 waarschijnlijk verder door blijven groeien. Platforms die zich op deze niches richten groeiden afgelopen jaar ook meer dan gemiddeld.
 
Crowdfunding Awards
Met trots presenteert CrowdfundingCijfers.nl dit jaar voor het eerst de Crowdfunding Awards voor de marktleiders en ‘snelle groeiers’ onder de crowdfunding platforms.

Funding Circle was in 2018 de marktleider voor crowdfunding in Nederland. In 2018 werd via Funding Circle meer dan 44 miljoen euro met crowdfunding gefinancierd. Funding Circle was in 2018 tevens de marktleider leningen. Oneplanetcrowd was in 2018 de crowdfunding marktleider durfkapitaal (converteerbare leningen en verkoop aandelen). Het internationale platform Kickstarter was afgelopen jaar in Nederland de crowdfunding marktleider rewards.
 
De grootste crowdfunding platforms
Geldvoorelkaar is nog steeds het grootste crowdfunding platform van Nederland. De afgelopen jaren werd via Geldvoorelkaar opgeteld meer dan 144 miljoen euro met crowdfunding gefinancierd. De 5 grootste crowdfunding platforms waren in 2018 goed voor 56% van de crowdfunding markt voor bedrijfsfinanciering. Bekijk een overzicht van deze Big 5.
 
Gemiddeld rendement leningen
Na 2018 is het gemiddeld netto rendement van crowdfunding in de vorm van een lening 4,3%. (Dit rendement is berekend op basis van de door crowdfunding platforms gepresenteerde informatie over hun lening portefeuilles, waarbij conform de aanbeveling van de AFM alle openstaande bedragen met een betalingsachterstand van 90 dagen of meer zijn afgeboekt. Platforms die geen of onvoldoende informatie presenteren zijn niet in de berekening meegenomen. Eventuele toekomstige afboekingen van openstaande leningen kunnen het netto rendement in de toekomst negatief beïnvloeden.)
 
Besloten financiering
Een groeiend aantal crowdfunding platforms voor bedrijfsfinanciering biedt naast crowdfunding ook de mogelijkheid tot besloten financiering en vergroot daarmee het aanbod aan financieringsmogelijkheden. Bij besloten financiering is een financieringsvraag niet publiek en wordt in besloten kring gefinancierd. Platforms die besloten financiering aanbieden: Funding Circle, Geldvoorelkaar, Symbid en Voordegroei.
 
Automatisch investeren
Een relatief nieuwe ontwikkeling is dat een aantal crowdfunding platforms die leningen verstrekt, de mogelijkheid biedt om automatisch te investeren in nieuwe proposities. Platforms die automatisch investeren aanbieden: Horeca Crowdfunding, Kapitaal Op Maat en Lender&Spender.

 

Crowdfunding

Crowdfunding is een financieringsvorm waarbij de financiering voor een project of onderneming opgehaald wordt bij een grote groep donateurs of investeerders. Projecteigenaren en ondernemers presenteren hun financieringsvraag online en vragen potentiële funders om hun project of onderneming te financieren. In ruil daarvoor ontvangen funders bijvoorbeeld een financiële tegenprestatie of een beloning in natura.
 
De financiering kan verschillende vormen hebben:

  • Donatie: een financiële bijdrage zonder tegenprestatie
  • Rewards: een financiële bijdrage met tegenprestatie in natura (bijvoorbeeld een product of dienst)
  • Lening: een financiering die met rente wordt afgelost
  • Converteerbare lening: een investering die later omgezet wordt in een lening of aandelen
  • Aandelen: een investering waarbij de investeerder mede-eigenaar wordt van een onderneming

 
Allerlei soorten initiatiefnemers maken gebruik van crowdfunding. De markt is uit te splitsen in de volgende 4 categorieën initiatiefnemers:

  • Maatschappelijke projecten: Financiering voor maatschappelijke projecten, zoals een sportclub of buurtinitiatief
  • Creatieve projecten: Financiering voor creatieve projecten, zoals een film of theatervoorstelling
  • Ondernemingen: Financieringen voor ondernemers (starters, groeiers en MKB’ers)
  • Consumentenleningen: Leningen aan consumenten, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto of verbouwing van een huis (ook wel peer to peer lenen genoemd)

 
Meer dan geld alleen
Crowdfunding gaat over meer dan geld alleen. Het is voor initiatiefnemers een tool om mensen te betrekken bij wat ze doen. Funders zijn de ambassadeurs van vandaag en morgen, van trouwe klanten tot betrokken donateurs of terugkerende bezoekers.
 
 

Toelichting op het onderzoek en de onderzoeksmethode

Het doel van deze publicatie is om gebruikers en stakeholders meer inzicht te geven in de dynamische crowdfunding markt. Aan de publicatie zijn geen rechten te ontlenen.
 
Het onderzoek geeft een geaggregeerd overzicht van de crowdfunding campagnes die in 2018 succesvol afgerond zijn. Het onderzoek richt zich op de crowdfunding campagnes van alle Nederlandse crowdfunding platforms, Nederlandse projecten die gebruik maken van internationale crowdfunding platforms en crowdfunding campagnes die hun eigen tool of website gebruiken. Door doorlopend de voor iedereen en openbaar beschikbare data te verzamelen, biedt CrowdfundingCijfers.nl een uniek en compleet beeld van de crowdfunding markt in Nederland. Data over zonne-energie projecten is afkomstig van of geverifieerd met ZonnepanelenDelen.
 
De cijfers van de volgende Nederlandse platforms zijn als bron gebruikt: 1%Club, ActHope, All4Funding, AndersFinancieren, ApuraNetworks, AygoDutch, Bouwaandeel, BredaBreed, Capital Circle, Cinecrowd, Clubkit, Collin Crowdfund, CrowdAboutNow, Crowdestate, Crowdfunding Venlo, Crowdfunding voor Clubs, Crowdfunding VoorNatuur, Crowdpartners (en alle sub-platforms), Debiteurenbeurs, DierenDonatie, Doneeractie, Dream or Donate, DuurzaamInvesteren, Ede Doet, Fundbase, Geef, Geef Onderwijs, Geldvoorelkaar, GetFunded, Give the Change, Greencrowd, GreenFund Holland, Heroes & Friends, Het Groninger Landschap, Het Lukt Ons, HorecaCrowdfunding, Investormatch, iRaiser (white label platforms), Jungo, Kapitaal Lokaal, Kapitaal Op Maat, Kentaa (inclusief alle white label platforms), Kick Off Talent, Knab Crowdfunding, Leanfund, Leapfunder, Lendahand, Lender&Spender, Lendex, Maak Capelle, Massafinanciering, Matching Capital, Mijn Stadsherstel, Molenfonds, Nieuwe Pioniers, NLInvesteert, NPEX, OnderlingKrediet, Oneplanetcrowd (en sub-platform Voor de Wereld van Morgen), OnzeZon, Pifworld, Postcodestroom, Rabo&Crowd, Rechtspraak.nu, SamenInGeld, Sponsormeter, Sprouteen, Start jouw actie, Symbid, Talentboek, The Dutch Deal, TilburgvoorCultuur, VastgoedInvesteren, VersPers, Voordegroei, voordekunst, Vooreenander, Voor Apeldoorn, Voor je Buurt, Voor je Stadsie, Voor Leeuwarden, Waardevoorjegeld, Wakibi, Why Donate, ZIB Crowdfunding, Zonnepanelen Delen en Zon op Nederland. (Crowdfunding platforms die in 2018 geen succesvolle campagne gepresenteerd hebben, zijn niet in deze lijst opgenomen.)
 
Daarnaast zijn de cijfers van de volgende internationale platforms als bron gebruikt: Charidy, Eureeca, Funding Circle, FundRazr, GoFundMe, GoGetFunding, Indiegogo, Kadonation, Kickstarter, KissKissBankBank, October, Seedrs, Ulule, World of CrowdFunding en Yeee-Haaa.
 
Deze publicatie bevat een geaggregeerd overzicht van de markt. Wil je inzicht in een specifiek deel van de markt, zoals een branche of regio? Neem dan contact op voor een onderzoek op maat.