Crowdfunding voor duurzame ondernemingen


De groei van crowdfunding voor duurzame ondernemingen

Dankzij crowdfunding is van 2016 tot en met 2018 maar liefst 220 miljoen euro opgehaald voor duurzame projecten. Dat blijkt uit onderzoek van CrowdfundingCijfers, in opdracht van ASN Bank.
 
Meer dan een derde van het bedrag dat ondernemingen van 2016 tot en met 2018 met crowdfunding financierden, was bestemd voor duurzame projecten. Het is duidelijk: crowdfunding en duurzaamheid passen bij elkaar.
 
Meer dan 150.000 investeringen
Van 2016 tot en met 2018 zijn dankzij meer dan 150.000 investeringen bijna 2.500 projecten van duurzame ondernemingen gefinancierd. Zo brengen investeerders en ondernemers samen een groot aantal duurzame transities op gang.
 
Duurzame energie aan kop
Crowdfunding wordt ingezet door velerlei duurzame projecten, maar duurzame energieprojecten gaan duidelijk aan kop. In 2018 was 75% van het bedrag dat duurzame ondernemingen ophaalden bestemd voor duurzame energie. Het gaat daarbij vooral om de financiering van lokale zonne- en windenergieprojecten, veelal geïnitieerd door energiecoöperaties.
 
Duurzame crowdfunding platforms
Vrijwel alle crowdfunding platforms financieren duurzame ondernemingen. Een aantal crowdfunding platforms richt zich voornamelijk of uitsluitend op duurzame projecten. De drie grootste ‘duurzame platforms’ zijn DuurzaamInvesteren, Lendahand en Oneplanetcrowd.