Crowdfunding

Wat is crowdfunding?
Crowdfunding is een financieringsvorm waarbij de financiering voor een project of onderneming opgehaald wordt bij een grote groep donateurs of investeerders. Projecteigenaren en ondernemers presenteren hun financieringsvraag online en vragen potentiële funders om hun project of onderneming te financieren. In ruil daarvoor ontvangen funders bijvoorbeeld een financiële tegenprestatie of een beloning in natura.

Verschillende vormen van crowdfunding
Financiering via crowdfunding kan verschillende vormen hebben:

 • Donatie: een financiële bijdrage zonder tegenprestatie
 • Rewards: een financiële bijdrage met tegenprestatie in natura (bijvoorbeeld een product of dienst)
 • Lening: een financiering die met rente wordt afgelost
 • Converteerbare lening: een investering die later omgezet wordt in een lening of aandelen
 • Aandelen: een investering waarbij de investeerder mede-eigenaar wordt van een onderneming

Voor allerlei initiatieven
Allerlei soorten initiatiefnemers maken gebruik van crowdfunding. Crowdfunding projecten zijn uit te splitsen in de volgende categorieën:

 • Maatschappelijke projecten: Financiering voor maatschappelijke projecten, zoals een sportclub of buurtinitiatief
 • Creatieve projecten: Financiering voor creatieve projecten, zoals een film of theatervoorstelling
 • Ondernemingen: Financieringen voor ondernemers (starters, groeiers en MKB’ers)
 • Consumentenleningen: Leningen aan consumenten, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto of verbouwing van een huis (ook wel peer to peer lenen genoemd)

Meer dan geld alleen
Crowdfunding gaat over meer dan geld alleen. Het is voor initiatiefnemers een tool om mensen te betrekken bij wat ze doen. Funders zijn de ambassadeurs van vandaag en morgen, van trouwe klanten tot betrokken donateurs of terugkerende bezoekers.

Crowdfunding platforms
De meeste crowdfunding projecten maken gebruik van een crowdfunding platform. Je hebt keuze uit meer dan 80 crowdfunding platforms. We hebben ze voor je in een handig overzicht gezet dat je kunt filteren op soort initiatief.

Kies het crowdfunding platform dat bij je past
Kies het platform dat het beste aansluit bij jouw project. De meeste platforms bieden een specifieke vorm van crowdfunding aan en richten zich op een bepaald soort initiatieven, zoals creatieve projecten, of films, of duurzame energie. Zo kies je het juiste platform in 3 stappen:

 1. Over het algemeen geldt: hoe specifieker een platform, hoe beter, want dan is de kans groot dat funders die eerder via het platform aan een project bijgedragen hebben, ook interesse hebben in jouw project.
 2. Heb je een platform op het oog? Dan dan eens een bijdrage, zodat je ervaart wat je straks van jouw investeerders vraagt. Werkt het platform goed?
 3. Als je nog geen doorslaggevende keuze hebt gemaakt, benader dan eens de platforms die het beste passen en vergelijk ze op prijs en kwaliteit met elkaar. Of vraag een ondernemer of initiatiefnemer die een platform gebruikt heeft eens om ervaringen.