Crowdfunding in Nederland eerste helft 2021

In de eerste helft van 2021 is in Nederland 358 miljoen euro gecrowdfund

Crowdfunding groeit als nooit tevoren: in de eerste helft van 2021 is 358 miljoen euro met crowdfunding gefinancierd. Dat is een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen 178 miljoen euro werd opgehaald.

Ondernemingen
Tijdens coronajaar 2020 nam het gebruik van crowdfunding voor ondernemingen af. In de eerste helft van 2021 maakten ondernemers juist weer meer gebruik van crowdfunding – meer zelfs dan ooit tevoren. Ondernemingen haalden in de eerste helft van 2021 in totaal 320,1 miljoen euro op via crowdfunding, met als gemiddeld succesvol opgehaald bedrag 260.000 euro.

Maatschappelijke en creatieve projecten
Maatschappelijke en creatieve initiatieven gebruikten crowdfunding in coronajaar 2020 om lastige tijden te overbruggen, of nieuwe projecten van de grond te krijgen. In de eerste helft van 2021 groeide crowdfunding voor maatschappelijke en creatieve projecten verder door. Voor creatieve projecten, zoals film, muziek en theater, bedroeg het totaal opgehaalde bedrag 8,2 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project was 14.000 euro. Voor maatschappelijke projecten, zoals een speeltuin of schoolproject, was het totaal opgehaalde bedrag 16,1 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project was 3.000 euro.

Bijna 9.000 projecten
In de eerste helft van 2021 werden bijna 9.000 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd. Maar liefst 63% daarvan waren maatschappelijke projecten.

Leningen dominant
De meest populaire vorm van crowdfunding is een lening. Afgelopen halfjaar was 89% van het opgehaalde bedrag in de vorm van een lening.

Crowdfunding wordt volwassen
Sinds 2011 is opgeteld inmiddels meer dan 2 miljard euro met crowdfunding gefinancierd. Met de groei van de sector, groeit ook de regelgeving. Crowdfunding platforms die zich op financiering met financieel rendement richten (zoals leningen en verkoop van aandelen), hebben binnenkort een vergunning nodig om hun activiteiten aan te kunnen bieden. Dit volgt uit een Europese verordening die voor alle lidstaten geldt.

Crowdfunding

Crowdfunding is een financieringsvorm waarbij de financiering voor een project of onderneming opgehaald wordt bij een grote groep donateurs of investeerders. Projecteigenaren en ondernemers presenteren hun financieringsvraag online en vragen potentiële funders om hun project of onderneming te financieren. In ruil daarvoor ontvangen funders bijvoorbeeld een financiële tegenprestatie of een beloning in natura.
 
De financiering kan verschillende vormen hebben:

  • Donatie: een financiële bijdrage zonder tegenprestatie
  • Rewards: een financiële bijdrage met tegenprestatie in natura (bijvoorbeeld een product of dienst)
  • Lening: een financiering die met rente wordt afgelost
  • Converteerbare lening: een investering die later omgezet wordt in een lening of aandelen
  • Aandelen: een investering waarbij de investeerder mede-eigenaar wordt van een onderneming

 
Allerlei soorten initiatiefnemers maken gebruik van crowdfunding. Crowdfunding projecten zijn uit te splitsen in de volgende categorieën:

  • Maatschappelijke projecten: Financiering voor maatschappelijke projecten, zoals een sportclub of buurtinitiatief
  • Creatieve projecten: Financiering voor creatieve projecten, zoals een film of theatervoorstelling
  • Ondernemingen: Financieringen voor ondernemers (starters, groeiers en MKB’ers)
  • Consumentenleningen: Leningen aan consumenten, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto of verbouwing van een huis (ook wel peer to peer lenen genoemd)

 
Meer dan geld alleen
Crowdfunding gaat over meer dan geld alleen. Het is voor initiatiefnemers een tool om mensen te betrekken bij wat ze doen. Funders zijn de ambassadeurs van vandaag en morgen, van trouwe klanten tot betrokken donateurs of terugkerende bezoekers.
 
 

Toelichting op het onderzoek en de onderzoeksmethode

Het doel van deze publicatie is om gebruikers en stakeholders meer inzicht te geven in de dynamische crowdfunding sector. Aan de publicatie zijn geen rechten te ontlenen.

Het onderzoek geeft een geaggregeerd overzicht van de crowdfunding campagnes die in de eerste helft van 2021 succesvol afgerond zijn. Het onderzoek richt zich op de crowdfunding campagnes van alle Nederlandse crowdfunding platforms, Nederlandse projecten die gebruik maken van internationale crowdfunding platforms en crowdfunding campagnes die hun eigen tool of website gebruiken. Door doorlopend de voor iedereen en openbaar beschikbare data te verzamelen, biedt CrowdfundingCijfers.nl een uniek en compleet beeld van de ontwikkeling van crowdfunding in Nederland.

Alle actieve Nederlandse crowdfunding platforms zijn als bron gebruikt. De volgende Nederlandse platforms hebben in 2021 succesvolle campagnes gepresenteerd: 1%Club, ActHope, AndersFinancieren, Boekfunding, Cinecrowd, Collin Crowdfund, CrowdAboutNow, Crowdrealestate, Crowdfunding voor Clubs, Crowdfunding VoorNatuur, Crowdpartners (en alle subplatforms), Debiteurenbeurs, DierenDonatie, Doneeractie, DuurzaamInvesteren, Ede Doet, Eyevestor, Geef, Geef Onderwijs, Geldvoorelkaar, GetFunded, Give the Change, Greencrowd, GreenFund Holland, Het Groninger Landschap, HorecaCrowdfunding, iRaiser (whitelabel platforms), Kapitaal Op Maat, Kentaa (inclusief alle whitelabel platforms, waaronder Creative Funding), Leapfunder, Lendahand, Lender&Spender, Maak Capelle, Matching Capital, Max Crowdfund, Molenfonds, NewFunding, Nieuwe Pioniers, NLInvesteert, NPEX, nxchange, Oneplanetcrowd, Pifworld, PlusPlus, SamenInGeld, Slagboom, Steunactie, Symbid, Talentboek, VersPers, voordekunst, Voor Apeldoorn, Voor de Ouderen, Voor je Buurt, Voor je Stadsie, Waardevoorjegeld, Wakibi, Why Donate, ZIB Crowdfunding, Zonnepanelen Delen en Zon op Nederland. (Crowdfunding platforms die in de eerste helft van 2021 geen succesvolle campagne gepresenteerd hebben, zijn niet in deze lijst opgenomen. Bekijk het complete overzicht van crowdfunding platforms.)

Daarnaast zijn de cijfers van de volgende internationale platforms als bron gebruikt: Ecco Nova, Eureeca, FundRazr, GoFundMe, GoGetFunding, Indiegogo, Kickstarter, KissKissBankBank, October, Seedrs en Ulule.

Deze publicatie bevat een geaggregeerd overzicht. Wil je inzicht in een specifiek deel van de crowdfunding sector, zoals een branche of regio? Neem dan contact op voor een onderzoek op maat.